Apothekersassistent is een dynamisch vak. Geen werkdag is het zelfde. Helpen aan de balie, adviseren van patiënten, het afhandelen en uitgeven van medicijnen. Je zorgt ervoor dat je patiënten met een goed gevoel de apotheek verlaten, dat ze duidelijk antwoord hebben gekregen over hun vragen, dat je hen duidelijk uitleg hebt gegeven over medicijnen, de werking, de bijwerking, de gebruiksaanwijzing en de bewaarwijze.
Je werkt veel en nauw samen met je collega’s, samen zorg je er voor dat de drukke werkzaamheden in de apotheek zo vlekkeloos mogelijk verlopen.
Kwalificatiedossier Apothekersassistent
Naar aanleiding van de herziening van het beroepscompetentieprofiel(BCP2019) en de veranderingen waaraan het beroep van de Apothekersassistent onderhevig aan is wordt nu ook het Kwalificatiedossier Apothekersassistent(KD) tegen het licht gehouden.
Het kwalificatiedossier is een dossier voor het onderwijs. Welke onderwerpen moeten aan bod komen tijdens de opleiding tot apothekersassistent zodat een net afgestudeerde apothekersassistent voldoende basiskennis heeft om het beroep te kunnen uitoefenen.
In deze periode (najaar 2020) wordt er aan dit dossier gewerkt. Onderwijs en beroepsbeoefenaren, waaronder ook collega’s vanuit Optima Farma, buigen zich, onder begeleiding van een onderzoeksbureau over de vraag, wat is er nodig om dit dossier te laten aansluiten op de praktijk.
Welke kennis en kunde heeft een beginnend beroepsbeoefenaar nodig?
Ben jij iemand die hier ideeën over heeft, omdat je misschien stagiaires of net afgestemde s begeleid. Wij horen graag reacties vanuit het werkveld scholing@optimafarma.nl
|
Een opleiding tot apothekersassistent volg je meestal bij een ROC maar je kunt de opleiding ook volgen bij een particuliere opleider.
Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:
Bij de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) zit je voor het grootste gedeelte van je opleiding op school en loop je stage in de apotheek (zo’n 20% tot 60% van de tijd).
Bij de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) werk je het grootste deel van de tijd in de apotheek (minstens 60% van de tijd). Je gaat dan minimaal één dag of avond in de week naar school. De opleiding duurt twee of drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding besteed je aandacht aan: Communicatie en omgaan met mensen; Kennis van medicijnen en informeren hierover; Gezondheidskunde; Bereiden, klaarmaken en afleveren van geneesmiddelen; Werken met computers in de apotheek.
Door het land bieden ruim 25 ROC’s deze opleiding aan. Wil je weten waar je de opleiding tot Apothekersassistent kunt volgen? Kijk dan eens op de website van ROC’s opleiding Apothekersassistent
De particuliere opleidingen voldoen aan dezelfde eisen als de opleiding op een ROC. Via interessante links kun je zien, welke particuliere opleiders de opleiding Apothekersassistent aanbieden.
De competenties waarover de apothekersassistent moet beschikken zijn opgenomen in een beroepscompetentieprofiel. Dit profiel geeft een beschrijving en beeld van de ervaren (vakvolwassen) apothekersassistent.
In 2019 hebben sociale partijen het nieuwe Beroepscompetentieprofiel (BCP) Apothekersassistent herzien en is deze gelegitimeerd. Het BCP geeft een beeld van de ervaren apothekersassistent. Wat mag je verwachten van een apothekersassistent met werkervaring als werkgever, collega en als klant?
Het BCP geeft een beschrijving van het beroep en een beeld van het beroep. Het nieuwe BCP AA levert input voor het Kwalificatiedossier Apothekersassistenten (KD AA). In het KD wordt de vertaalslag gemaakt van de competenties van de vakvolwassen apothekersassistent naar de competenties van de startende assistent.
Opleidingen gaan vervolgens met het KD aan de slag om ervoor te zorgen dat het onderwijs hierop aansluit.
Algemeen: secretariaat@optimafarma
Leden administratie: leden@optimafarma.nl
Financiële administratie: penningmeester@optimafarma.nl
Congres, symposia en activiteiten: congres@optimafarma.nl
Opleidingen, bij -en nascholing e.d.: scholing@optimafarma.nl
Communicatie, vacatures en persberichten: communicatie@optimafarma.nl
Farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen: hogerkader@optimafarma.nl