Wanneer je geregistreerd bent in het kwaliteitsregister, dan laat je zien dat je aan de kwaliteitseisen van de beroepsgroep voldoet. Dit betekent dat je aan de buitenwereld kunt laten zien dat je het vak uitoefent volgens de juiste kwaliteitseisen. Zorgverzekeraars, overheid, werkgevers maar bovenal patiënten en cliënten geven steeds meer de voorkeur aan kwaliteitsgeregistreerde professionals. Daarom is het belangrijk om zich te onderscheiden van de niet-geregistreerde beroepsbeoefenaren.
Laat zien dat jij je vak bijhoudt!
Via het kwaliteitsregister wordt eenmalig geregistreerd of een apothekersassistent voldoet aan de opleidingseisen van de Wet BIG (Beroepen in de individuele Gezondheidszorg). Vervolgens wordt periodiek (elke vijf jaar) geregistreerd of een apothekersassistent beschikt over actuele kennis en ervaring. Alleen wanneer aan de door de beroepsgroep gestelde eisen wordt voldaan, behoudt de geregistreerde apothekersassistent zijn of haar kwaliteitsregistratie.
Dit is voor nu en in de toekomst belangrijk, ook richting zorgverzekeraars, om op deze manier te laten zien dat jij continu bezig bent je eigen kwaliteit en deskundigheid te ontwikkelen.
Voor Apothekersassistenten is er:
Het Kwaliteitsregister Apothekersassistenten (bij KABIZ) Dit register is er voor alle apothekersassistenten werkzaam in de farmacie.
Voor Farmaceutisch Consulenten is er vanaf 1 oktober 2013 een eigen kwaliteitsregister.
Het nieuwe kwaliteitsregister, KvFC, maakt het mogelijk dat farmaceutisch consulenten op aantoonbare en transparante wijze hun deskundigheid op peil houden. Het kwaliteitsregister is tot stand gekomen door gezamenlijke inspanning van de Nederlandse Vereniging voor Farmaciemedewerkers in Ziekenhuizen (NVFZ) en Optima Farma.
Ben je in het kwaliteitsregister geregistreerd, dan worden alle activiteiten waarvoor je punten krijgt, vastgelegd in je digitale portfolio. Aan je portfolio kun je jouw CV toevoegen. Door middel van notities en documenten is het mogelijkheid (specifieke) deskundigheid aan te geven. Deze notities en documenten leveren geen punten op, maar zijn wel interessant voor jouw CV en werkervaring. Denk hierbij aan een BHV-diploma, een speciaal project dat is uitgevoerd of niet-geaccrediteerde nascholing die je hebt gevolgd. Door een uitdraai te maken van het overzicht van je punten en een overzicht van je cv in het digitale portfolio, is het voor jezelf maar ook voor je (toekomstige) werkgever makkelijk en overzichtelijk te zien wat jij allemaal hebt gedaan.
Veel zorgprofessionals vallen onder de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De wet bewaakt de kwaliteit van de gezondheidszorg. Beroepen onder deze wet worden verdeeld in twee groepen: artikel 3-beroepen en artikel 34-beroepen. Apothekersassistenten vallen onder artikel 34.
Per 1 juli is er het een en ander veranderd ten aanzien van de kwaliteitsregisters en er is nu nog maar 1 Kwaliteitsregister voor Apothekersassistenten.
Ongeacht waar je werkzaam bent (openbare apotheek, poliklinische apotheek, AHOED, gezondheidscentrum, ziekenhuis apotheek of apotheek houdende huisarts) registreer je dan in het Kwaliteitsregister Apothekersassistenten.
Je geeft hiermee aan dat je je vak bijhoudt en uitoefent volgens specifieke kwaliteitsnormen. Na registratie heb je een persoonlijk portfolio. Hierin staan jouw behaalde punten en de vorderingen die je boekt. Wanneer jij voldoende praktijkgerichte activiteiten (werkervaring) en deskundigheidsbevorderende activiteiten uitvoert, ben je ‘kwaliteitsgeregistreerd’.
Inschrijving en meer informatie kan je vinden op de website van KABIZ beroepenpagina Apothekersassistenten
Algemeen: secretariaat@optimafarma
Leden administratie: leden@optimafarma.nl
Financiële administratie: penningmeester@optimafarma.nl
Congres, symposia en activiteiten: congres@optimafarma.nl
Opleidingen, bij -en nascholing e.d.: scholing@optimafarma.nl
Communicatie, vacatures en persberichten: communicatie@optimafarma.nl
Farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen: hogerkader@optimafarma.nl