Op donderdag 28 juli is er tijdens het NOS journaal van 18.00 en 20.00 uur een item over het werk in de apotheek.
Apothekersassistent, een prachtig beroep. Immers het leveren van farmaceutische patiënten zorg, het inhoudelijk begeleiden van mensen bij hun medicijngebruik, hier kun je echt zorg verlenen.
Uitleg geven waarom iemand bepaalde medicijnen voorgeschreven heeft gekregen, wijze van gebruik, dosering, eventuele bijwerkingen. Mensen aanhoren en ook kunnen geruststellen.
De signalerende taak van de apothekersassistent, het acteren als er iets niet goed gaat. Overleg in de eerste lijn, het samenwerken met arts, thuiszorg en mantelzorger. Dat is waar ons beroep om draait of zou moeten draaien. Hierom heeft de apothekersassistent voor dit beroep gekozen.
Echter op het ogenblik ervaren veel apothekersassistenten dagelijks onmacht, frustratie, omdat zij hun werk niet naar behoren kunnen uitoefenen. Sinds de marktwerking ingezet is, zien we in de apotheek, elke jaar nieuwe regels opgelegd vanuit de overheid of zorgverzekeraar. Regels om de kosten in de zorg te doen dalen, of beheersbaar te houden. Apothekersassistenten begrijpen ook dat de kosten in de zorg omlaag moeten, willen we straks überhaupt nog zorg kunnen leveren.
Door elke dag opnieuw uitleg te moeten geven over het preferentiebeleid, het bekostigingssysteem, geneesmiddeltekorten, uitstroom van medische hulpmiddelen, zelfzorgmedicatie et cetera zien we dat dit collega’s frustreert. Dat ze zich vaak machteloos voelen omdat het niet meer gaat om het leveren van (farmaceutische) zorg maar om geld. Ook begrijpen ze de patiënt, die ook frustratie, angst, machteloosheid ervaart. Immers door alle verschillende regels, elke keer weer opnieuw, kan het zijn dat er een specifiek geneesmiddelen niet meer geleverd kan/mag worden. Mensen ervaren dat een bepaalde zekerheid hun gezondheid aangaande, waaraan ze vast willen houden, dat deze er niet meer is.
Ook zien we ook dat jonge collega’s die enthousiast aan het beroep begonnen zijn hierdoor afhaken en een overstap maken naar een ander beroep. Natuurlijk spelen hierbij meerdere factoren een rol. Maar de vele maatregelen en gevolgen ervan, welke elke dag opnieuw uitgelegd moeten worden, zijn vaak een reden tot het verlaten van dit beroep.
De NOS heeft Optima Farma benaderd, met de vraag. Geneesmiddeltekorten, wat doet dit met de apothekersassistent. En hoe vaak ervaart een apothekersassistent agressie aan de balie.
Maar het probleem is breder en groter. Dat hebben we proberen uit te leggen.
Op donderdag 28 juli zal NOS tijdens de journaaluitzendingen (18.00 en 20.00 uur) aandacht besteden aan waar de apothekersassist en het apotheekteam op het ogenblik mee te maken hebben en wat de gevolgen zijn. Nu is het afwachten, of zo’n groot probleem besproken wel kan worden in anderhalve minuut.
Met dank aan de apothekersassistent die het aandurfde om haar verhaal voor TV te vertellen en het apotheekteam welke de medewerking tot de TV opnames van de NOS, heeft verleend.
(zie hier ook de opname van vanmorgen)
Wil jij naar aanleiding van dit item reageren en jouw verhaal vertellen?
Mail ons dan secretariaat@optimafarma.nl , dan nemen we jouw verhaal ook weer mee in onze gesprekken met o.a. het ministerie van VWS.
Algemeen: secretariaat@optimafarma
Leden administratie: leden@optimafarma.nl
Financiële administratie: penningmeester@optimafarma.nl
Congres, symposia en activiteiten: congres@optimafarma.nl
Opleidingen, bij -en nascholing e.d.: scholing@optimafarma.nl
Communicatie, vacatures en persberichten: communicatie@optimafarma.nl
Farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen: hogerkader@optimafarma.nl