Op basis van eigen onderzoek onder ruim 7.000 leden en niet-leden concludeert ANBO dat het toezicht op het gebruik van medicatie door ouderen in de thuissituatie verbetering behoeft.
Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt twee tot vijf verschillende medicijnen. Een kwart zelfs meer dan vijf. 81 procent van de medicijngebruikers, in totaal bijna 6.000 respondenten, heeft één of meer chronische aandoeningen.
Zo’n 90 procent gebruikt de medicatie naar eigen zeggen volgens voorschrift. Maar, ruim de helft van de respondenten vindt óók dat een periodieke beoordeling goed is om te controleren of er geen vervelende interacties en bijwerkingen zijn. Ook vinden mensen het belangrijk dat er regelmatig controle plaatsvindt op medicijngebruik en de noodzaak tot gebruik. Zeker bij chronische aandoeningen, waarbij verschillende artsen zonder dit vaak van elkaar te weten, medicijnen voorschrijven, is het belangrijk dat er overzicht is.
Volgens het eindrapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid in opdracht van het ministerie van VWS nam de afgelopen vijf jaar het aantal patiënten dat door verkeerd medicijngebruik in het ziekenhuis is opgenomen toe. Het aantal geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnamen steeg van 39 duizend in 2008 naar 49 duizend in 2013. Zeer waarschijnlijk komt dit door de vergrijzing. De potentiële vermijdbare opnamen lijken de afgelopen jaren redelijk constant en doen zich vooral voor bij 65-plussers (48 procent) tegenover ongeveer 25 procent bij patiënten jonger dan 65 jaar.
ANBO pleit voor een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, apotheek en (huis)arts(en). “Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het niet alleen om te kijken wat de wisselwerking is, maar ook of mensen begrijpen waarom ze bepaalde medicatie krijgen. Hier ligt een rol voor de apotheker in goede afstemming met de huisarts” volgens Liane Den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO.
Bron: Geneesmiddel + Debat
Algemeen: secretariaat@optimafarma
Leden administratie: leden@optimafarma.nl
Financiële administratie: penningmeester@optimafarma.nl
Congres, symposia en activiteiten: congres@optimafarma.nl
Opleidingen, bij -en nascholing e.d.: scholing@optimafarma.nl
Communicatie, vacatures en persberichten: communicatie@optimafarma.nl
Farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen: hogerkader@optimafarma.nl