Grote kans dat zware paracetamol en voedingssupplementen als vitamine D uit je basispakket verdwijnen. Het Zorginstituut heeft dat aan minister Schippers geadviseerd. Een harde klap, voor honderdduizenden reumapatiënten. “We zijn al zo geraakt in onze portemonnee.”
Of de minister het advies overneemt en wanneer de medicijnen uit het basispakket verdwijnen, weten we nog niet. Als het plan doorgaat, levert dat de overheid een besparing van 120 miljoen euro op.
Het advies komt hard aan, vooral bij reumapatiënten die afhankelijk zijn van paracetamol. “Zware paracetamol en supplementen als mineralen en vitamine D3 hebben mensen met bijvoorbeeld artrose hard nodig om hun leven enigszins draaglijk te maken”, licht een woordvoerder van het Reumafonds toe.
Als de zware paracetamol door de patiënten zelf betaald moet worden, kost ze dat zes tientjes per jaar. “Je kunt zeggen: maar 60 euro, waar hebben we het over? Maar daar bovenop komen ook nog eens andere kosten van de mineralen en vitamines. Al met al heb je het al snel over 200 euro per jaar. Het raakt honderdduizenden mensen.”
Volgens het Reumafonds is het de zoveelste klap voor reumapatiënten. “Fysiotherapie is ook al uit het pakket. Dit is de zoveelste financiële klap. Patiënten worden onsolidair geraakt.”
Het Zorginstituut redeneert anders. Het vindt dat deze medicijnen, die ook bij de drogist verkrijgbaar zijn en door gezonde mensen wel betaald moeten worden, niet meer in het basispakket nodig zijn.
De laatste jaren werden er meer zorgmiddelen uit het basispakket gehaald. Dat gebeurt omdat de definitie van zorg verandert, vertelt zorgeconoom Piet de Bakker. Zo vond de politiek dat ouderen zelf hun rollator moesten betalen en vrouwen hun eigen anticonceptie. Dat werd niet langer als zorg gezien.
De Bakker benadrukt dat het basispakket juist ieder jaar wordt uitgebreid. Soms worden behandelingen uit kostenoverwegingen toch weer vergoed, zoals fysiotherapie voor etalagebenen (pijn of moeheid in de benen, die optreedt bij lopen en snel overgaat bij stilstaan). Dat is namelijk goedkoper dan een operatie bij die aandoening.
“In het pakket komen weer allerlei nieuwe behandelingen en medicijnen, vooral kankermedicijnen, bij. Om nieuwe dingen te bekostigen moet je andere dingen eruit halen. Het is elke keer weer een afweging die gemaakt moet worden.”
Yvette Moerdijk heeft een vorm van reuma en neemt elke dag paracetamol om normaal te kunnen functioneren. Vier keer een pil met kleinere dosering en ook nog drie keer per dag een pil van 1000 milligram. “Het helpt heel goed tegen de pijn en de koorts. Door paracetamol te nemen, voorkom ik dat ik zwaardere medicijnen nodig heb.”
Nu wordt al die paracetamol nog verzekerd, maar straks gaat dat mogelijk veranderen. Heel jammer, vindt Yvette. “Het gaat misschien om relatief kleine bedragen, maar op jaarbasis hebben we het wel over honderden euro’s. Als chronisch zieke ben ik al heel veel geld kwijt aan hulpmiddelen, eigen bijdrage en behandelingen. Als ik dan ook nog m’n medicijnen zelf moet betalen, wordt de kostenpost weer hoger.”
Afhankelijk van uitkeringAls de minister het advies van het Zorginstituut opvolgt, kan dat vervelende gevolgen hebben, zegt de patiënte. “Nu zijn mensen met een simpele en relatief goedkope pijnstiller geholpen. Dus of mensen gaan die straks niet meer slikken, krijgen heel veel pijn of andere klachten waardoor de zorgkosten weer omhoog gaan, of ze moeten eerder grijpen naar een zwaarder middel dat wel vergoed wordt. Maar dat wil je eigenlijk niet als patiënt.”
Wat we volgens Yvette ook niet moeten vergeten is dat mensen met een chronische ziekte vaak van een uitkering moeten leven en dus veel minder te besteden hebben dan mensen met een normale baan.
Bron: RTL Nieuws
Algemeen: secretariaat@optimafarma
Leden administratie: leden@optimafarma.nl
Financiële administratie: penningmeester@optimafarma.nl
Congres, symposia en activiteiten: congres@optimafarma.nl
Opleidingen, bij -en nascholing e.d.: scholing@optimafarma.nl
Communicatie, vacatures en persberichten: communicatie@optimafarma.nl
Farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen: hogerkader@optimafarma.nl